Prezentujemy kierunek - kucharz

16.06.2016

Zasadnicza Szkoła Zawodowa im. Orląt Lwowskich w Tychach ZDZ w Katowicach zaprasza wszystkich chętnych do zdobycia zawodu kucharz.

To coraz bardziej popularny i atrakcyjny zawód.

Coraz więcej osób interesuje się gastronomią, tworzy własne przepisy lub naśladuje mistrzów.

Macie smykałkę do gotowania?

Gotowanie to dla Was dobra zabawa?

Lubicie przygotowywać posiłki dla siebie i innych?

Nie boicie się kulinarnych eksperymentów i nowych smaków?

Gotowanie, pieczenie, smażenie, duszenie, blanszowanie, faszerowanie nie mają dla Was tajemnic?

Podróżujecie po międzynarodowej kulinarnej mapie świata?

A może uwielbiacie przepisy babci na proste domowe dania?

Jeśli choć raz odpowiedzieliście "tak" warto podszkolić się w teorii i zdobyć praktyczne doświadczenie.

Warto zatem przyjść do naszej szkoły i kształcić sie w zawodzie kucharz!

Zapraszamy!

 

Kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: przechowywania żywności, sporządzania potraw i napojów oraz wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów. W zakładzie gastronomicznym kucharz przyjmuje surowce żywnościowe i zabezpiecza je przed zepsuciem, w odpowiedni sposób je magazynując lub utrwalając. Ocenia i dobiera żywność przeznaczoną do produkcji. Przeprowadza obróbkę wstępną i przygotowuje półprodukty do obróbki cieplnej. Stosuje różne metody obróbki cieplnej. Do obróbki surowców i półproduktów, ale także do ekspedycji potraw wykorzystuje nowoczesne urządzenia gastronomiczne. Wykańcza potrawy i napoje oraz porcjuje je do odpowiednich naczyń, stosując aktualne trendy w zakresie aranżacji potraw i napojów. Wykonując swoje zadania zawodowe dba o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia.

 

Gastronomia, w obszarze której pracuje kucharz, jest branżą usługową. Według prowadzonych analiz rynek gastronomiczny jest wciąż rozwijającym się. W Polsce rynek lokali gastronomicznych nie jest nasycony. Jak podaje Euromonitor w Polsce (www:informator-turystyczny.pl) ilośd zakładów gastronomicznych przypadających na 1000 mieszkańców jest kilkakrotnie niższa niż w innych krajach europejskich, co daje powody by sądzić, że wciąż przybywać będzie miejsc pracy dla kucharza.

 

Absolwent kształcący się w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) przechowywania żywności,

2) sporządzania potraw i napojów,

3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.