Prezentujemy kierunek - kucharz
16.06.2016
Zasadnicza Szkoła Zawodowa im. Orląt Lwowskich w Tychach ZDZ w Katowicach zaprasza wszystkich chętnych do zdobycia zawodu kucharz.
To coraz bardziej popularny i atrakcyjny zawód.
Coraz więcej osób interesuje się gastronomią, tworzy własne przepisy lub naśladuje mistrzów.
Macie smykałkę do gotowania?
Gotowanie to dla Was dobra zabawa?
Lubicie przygotowywać posiłki dla siebie i innych?
Nie boicie się kulinarnych eksperymentów i nowych smaków?
Gotowanie, pieczenie, smażenie, duszenie, blanszowanie, faszerowanie nie mają dla Was tajemnic?
Podróżujecie po międzynarodowej kulinarnej mapie świata?
A może uwielbiacie przepisy babci na proste domowe dania?
Jeśli choć raz odpowiedzieliście "tak" warto podszkolić się w teorii i zdobyć praktyczne doświadczenie.
Warto zatem przyjść do naszej szkoły i kształcić sie w zawodzie kucharz!
Zapraszamy!
Kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: przechowywania żywności, sporządzania potraw i napojów oraz wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów. W zakładzie gastronomicznym kucharz przyjmuje surowce żywnościowe i zabezpiecza je przed zepsuciem, w odpowiedni sposób je magazynując lub utrwalając. Ocenia i dobiera żywność przeznaczoną do produkcji. Przeprowadza obróbkę wstępną i przygotowuje półprodukty do obróbki cieplnej. Stosuje różne metody obróbki cieplnej. Do obróbki surowców i półproduktów, ale także do ekspedycji potraw wykorzystuje nowoczesne urządzenia gastronomiczne. Wykańcza potrawy i napoje oraz porcjuje je do odpowiednich naczyń, stosując aktualne trendy w zakresie aranżacji potraw i napojów. Wykonując swoje zadania zawodowe dba o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia.
Gastronomia, w obszarze której pracuje kucharz, jest branżą usługową. Według prowadzonych analiz rynek gastronomiczny jest wciąż rozwijającym się. W Polsce rynek lokali gastronomicznych nie jest nasycony. Jak podaje Euromonitor w Polsce (www:informator-turystyczny.pl) ilośd zakładów gastronomicznych przypadających na 1000 mieszkańców jest kilkakrotnie niższa niż w innych krajach europejskich, co daje powody by sądzić, że wciąż przybywać będzie miejsc pracy dla kucharza.
Absolwent kształcący się w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przechowywania żywności,
2) sporządzania potraw i napojów,
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.